VĚTŠINU RESTAURAČNÍCH ZAŘÍZENÍ NALEZNETE V SEKCI UBYTOVÁNÍ

většinu restauračních zařízení naleznete v sekci "Ubytování", která je součástí ubytovacích kapacit.
Zde najdete jen klasické restaurace s domácími specialitami a vyhlášeným ostře řezaným pivem.


Pro Těšínské Slezsko byla vždy charakteristická a dostupná strava skromná, prostá a tradiční. Beze zbytku na Těšínsku platilo a platí, že polévka je grunt. Někdy je dokonce jediným chodem. Charakterizuje ji hutná konzistence, sytost a výživnost.



 

Z těch nejznámějších a také nejčastěji konzumovaných známe kapušňonku (kapušnici), polévku z kyselého zelí, do které se přidala třeba nožka z vepříka nebo kůže ze slaniny. Maso bylo jídlem svátečním, proto mu byla věnována velká péče. Často se nakládalo, udilo a zavařovalo. Těšínské Beskydy byly typické svými stády ovcí. Tato zvířata poskytovala nejen vlnu a sýry, které se dál zpracovávaly, ale hlavně skopové a jehněčí maso. Regionální kuchyni ale bezesporu kralují bezmasá jídla. Brambory společně se zelím v podstatě tvořily základ každého jídelníčku. Bramborové těsto pečené na plechu bylo známé jako brutvaňok. Nejčastěji se ale z brambor dělaly placky, které se jedly třeba se škvarkami nebo se smetanou. Pekly se na „blaše“ a do nastrouhaných brambor se přidávalo trošku mouky a vajíčko, pokud bylo dostupné. Dalším a téměř každodenním pokrmem byly vařené nebo pečené brambory tzv. „piečoki“ podávané s mlékem nebo kyškou.
Zdroj: www.tesinskeslezsko.cz

<<< zpět
 

Náš tip

Náš tip

Náš tip

Zimní verze